duminică, 26 februarie 2012

Amandine

AMANDINE
BLAT:11 oua
o cana si jumatate cu zahar
o cana si jumatate cu faina
9 linguri ulei
esenta vanilie
2 linguri de cacao
un praf de copt
Se separa albusurile de galbenusuri(3 galbenusuri se pastreaza pentru crema),se bat albusurile spuma si se adauga treptat zaharul pana se topeste tot,se pun apoi galbenusurile amestecate bine cu cele 9 linguri de ulei.Se pune apoi faina amestecata cu praful de copt si cacaua.
Se toarna compozitia intr-o tava tapetata cu hartie pentru copt.
Crema:1/2 litru lapte,3 galbenusuri,50 gr amidon alimentar,8 linguri zahar,2 linguri cacao,un pachet unt.
Se pune zaharul,amidonul,,galbenusurile si cacaua intr-o craticioara se amesteca bine si se pune treptat laptele apoi se da la fiert la foc mic amestecandu-se incontinu pana se ingroasa.
 Se lasa la racit,dar se mai amesteca din cand in cand in ea,si dupa ce sa racit se adauga  untul bine amestecat peste ea.
Blatul odata racit se taie in 3 sectiuni pe orizontala.Tava in care sa copt blatul se acopera cu folie alimentara si se pune prima sectiune a blatului si se siropeaza foarte bine cu sirop de zahar ars.Crema de unt se imparte in doua si se pune jumatate,apoi se pune inca o parte de blat se siropeaza din nou se pune crema ramasa apoi se pune ultima parte din blat si ea bine insiropata.Se infoliaza bine prajitura si se da cateva ore la frigider sa se raceasca.Se scoate de la frigider si se portioneaza prajitura in bucati(ies cam 28 de bucati destul de mari,depinde de tava).
Apoi fiecare bucata se glazureaza cu glazura de fondant.
Aceasta reteta am preluat-o de pe forumul Culinar,de la una din fete,apoi am adaptat-o putin gustului meu,dar in mare este reteta ei.Imi pare rau ca nu mai stiu exact sursa retetei.Dar este o prajitura delicioasa.


5 comentarii:

  1. Imi place tare mult aceasta prajitura , am facut-o foarte des dar inca nu am postat-o! :) Puup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Adela!E prajitura preferata a familiei si la noi.

      Ștergere
  2. Este o prajitura foarte buna.Inca nu am reusit sa o postez si eu.Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  3. Imi este tare draga, amandina!!!Ti-a iesit tare bine:)!!!!Pupici:X

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult Maria,adevarul este ca am facut reteta asta de zeci de ori.Te pup!

      Ștergere