miercuri, 29 februarie 2012

Bezele

Ingrediente:-4 albusuri
-8 linguri de zahar
-o lingura amidon
-zeama de la o jumate de lamaie
-o lingurita de otet
Se bat albusurile cu zaharul ,se adauga zeama de lamaie ,otetul si la sfarsit amidonul,se amesteca bine.
Cu ajutorul posului se pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt,se coc la foc mic.cu usa cuptorului deschisa putin.
Am mai facut bezele,dar nu au  reusit  pana acum asa bine.Multumesc pentru reteta Mirela.
Reteta am preluat-o de aici  http://mirelagospodina.blogspot.com/

duminică, 26 februarie 2012

Amandine

AMANDINE
BLAT:11 oua
o cana si jumatate cu zahar
o cana si jumatate cu faina
9 linguri ulei
esenta vanilie
2 linguri de cacao
un praf de copt
Se separa albusurile de galbenusuri(3 galbenusuri se pastreaza pentru crema),se bat albusurile spuma si se adauga treptat zaharul pana se topeste tot,se pun apoi galbenusurile amestecate bine cu cele 9 linguri de ulei.Se pune apoi faina amestecata cu praful de copt si cacaua.
Se toarna compozitia intr-o tava tapetata cu hartie pentru copt.
Crema:1/2 litru lapte,3 galbenusuri,50 gr amidon alimentar,8 linguri zahar,2 linguri cacao,un pachet unt.
Se pune zaharul,amidonul,,galbenusurile si cacaua intr-o craticioara se amesteca bine si se pune treptat laptele apoi se da la fiert la foc mic amestecandu-se incontinu pana se ingroasa.
 Se lasa la racit,dar se mai amesteca din cand in cand in ea,si dupa ce sa racit se adauga  untul bine amestecat peste ea.
Blatul odata racit se taie in 3 sectiuni pe orizontala.Tava in care sa copt blatul se acopera cu folie alimentara si se pune prima sectiune a blatului si se siropeaza foarte bine cu sirop de zahar ars.Crema de unt se imparte in doua si se pune jumatate,apoi se pune inca o parte de blat se siropeaza din nou se pune crema ramasa apoi se pune ultima parte din blat si ea bine insiropata.Se infoliaza bine prajitura si se da cateva ore la frigider sa se raceasca.Se scoate de la frigider si se portioneaza prajitura in bucati(ies cam 28 de bucati destul de mari,depinde de tava).
Apoi fiecare bucata se glazureaza cu glazura de fondant.
Aceasta reteta am preluat-o de pe forumul Culinar,de la una din fete,apoi am adaptat-o putin gustului meu,dar in mare este reteta ei.Imi pare rau ca nu mai stiu exact sursa retetei.Dar este o prajitura delicioasa.


sâmbătă, 18 februarie 2012

Rulada cu crema de vanilie

Blat
-5 oua
-5 linguri faina
-5 linguri zahar
-cacao
Se bat albusurile cu zaharul pana se obtine o spuma tare,se adauga apoi galbenusurile si la sfarsit faina amestecata cu cacao.Se da la cuptor intr-o tava tapetata cu hartie de copt.Cand este coapta se rastoarna pe un servet de bucatarie umed si se ruleaza.Se lasa sa se raceasca.
Crema:
-2 oua
-10 linguri de zahar
-zahar vanilat
-un pachet de unt
Mod de pregatire crema:Se amesteca ouale intregi cu zaharul,apoi se continua sa se bata la bain marie pana se topeste zaharul si se obtine o crema de consistenta unei smantani mai subtiri. Se ia atunci de pe aburi si se adauga zaharul vanilat.Pana ce se raceste crema aceasta  se bate spuma untul  care se adauga peste crema racita.Apoi se desface rulada din servetul de bucatarie,se umple cu crema si se la rece..Pentru a imbraca rulada puteti folosi putina crema pe care o opriti inaite de a umple rulada.Eu am facut o glazura de cacao.

Tort cosulet cu flori

joi, 9 februarie 2012

CREMSNIT sau CREMES

Cremsnit
1 pachet foi de cremsnit
1 litru lapte
3 oua
un pachet unt
300 grame zahar
2 plicuri budinca de vanilie
50 grame amidon
Mod de preparare:Se amesteca ouale cu zaharul,apoi se adauga budinca de vanilie si amidonul ,se amesteca bine turnandu-se putin lapte(aproximativ 100 ml).Restul de lapte se pune la fiert si cand se incalzeste se adauga compozitia de oua,zahar,amidon si budinca,se va amesteca foarte bine,insistandu-se pe fundul vasului pana crema se ingroasa.
Intre timp se amesteca untul bine,se va adauga peste crema fiarta cand aceasta se raceste putin. Se amesteca bine si se pune intre foi.Se pudreaza cu zahar pudra.
Dupa patru ore se poate consuma.Pofta buna!

sâmbătă, 4 februarie 2012

Tort Diplomat


Ingrediente pentru un tort:3 oua mari
150 ml.suc de portocale
200 gr. zahar
500 ml.frisca
un plic gelatina(dr.oetker)
esenta de rom,vanilie
 Preparare:Intr-o oala se pune gelatina la inmuiat cu sucul de portocale si se lasa pana absoarbe tot sucul(cca.o ora).Albusurile se bat spuma,se adauga tot zaharul si romul,apoi se bate in continuare pana se intareste.Frisca se bate bine si se pune la rece.Albusurile batute spuma si galbenusurile se pun peste gelatina se amesteca bine,se pun la aburi unde se amesteca continuu pana se infierbanta compozitia asemenea unei smantani groase si spumoase.Se ia apoi de pe aburi se pune vanilia si se raceste pe un vas cu apa rece,amestecand cu telul mai departe.Cand sa racit se adauga pe rand frisca in compozitia de oua si se amesteca bine tot timpul.Frisca se adauga treptat si amestecam energic se va obtine o crema fina pe care o turnam intr-o tava pe care o putem garnisi cu piscoturi.Eu de obicei fac un pandispan din 3 oua.Iese o crema fina cu un gust racoritor.
Pentru decor folosesc 500 ml. frisca.

miercuri, 1 februarie 2012

Tort de iarna

Prima incercare a mea de a modela figurine,incerc sa progresez ca in timp aceste figurine sa ramana in urma si sa las locul altora mai frumoase.